Sesungguhnya peringatan itu memberi manfaat kepada mukmin

"Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang yang beriman (mukmin), jiwa dan harta benda mereka dengan memberikan syurga kepada mereka, disebabkan mereka berjuang di jalan Allah, …. Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan dan itulah kemenangan yang seagung-agungnya". (At-Taubah: 111)

Perjalanan kehidupan seseorang menuntut kepada suatu perjuangan yang terkandung didalamnya nilai pengorbanan. Seseorang pejuang sudah pasti mengimpikan suatu kejayaan yang memerlukan pengorbanan. Seiring dengan pengorbanan itu sudah pasti perlukan ketabahan, keyakinan, semangat dan matlamat kejayaan yang jelas dan jitu demi memastikan kejayaan yang dimiliki akan membuahkan kebahagiaan kepada si pejuang. Sesungguhnya kehidupan adalah memberi bukan sekadar menerima...ia juga untuk dimanfaatkan sebagai bekalan kehidupan abadi.

“Ya Allah, ampunilah kesalahanku, kebodohanku, sikapku yang melampaui batas dalam urusanku, dan semua dosaku yang Engkau lebih mengetahui mengenainya daripada diriku sendiri. Ya Allah, ampunilah kesungguhanku, kelalaianku, kesalahanku dan kesengajaanku yang semua itu ada pada diriku.” (Hadis riwayat Imam Al-Bukhari dan Muslim)

Saturday, June 3, 2017

Tazkirah

Ada ilmu ada harta - Ibnu Mubarak menjadi tradisi membiayai pemergian haji bagi penduduk Khurasan.

Dia juga bertanya pemduduk setempat yang berhutang dengan peniaga dia bayarkan. 


Ada ilmu tiada harta - Imam Malik ada ilmu tetapi tiada harta, sara hidup dibiayai oleh para sahabat.

Imam Al Laith banyak membantu Imam Malik dari segi kewangan.


Ada harta tiada ilmu- memuaskan mafsu yang ada kerana tidak dibimbing oleh ilmu.


Tiada harta dan tiada ilmu-Sent from my iPhone

No comments:

Post a Comment