Salam ukhuwah, moga Jumaat kali ini memberi barakah kepada kita semua.
Jarang sekali saya berkongsi tentang masakan, walaupun masakan merupakan antara perkara yang saya minat. Pun begitu saya bukan handal memasak yang boleh di angkat menjadi chef. Sekadar menjadi chef kepada suami dan anak-anak sudah memadai. Apapun saya ingin berkongsi tentang bagaimana bagaimana mudahnya memanggang dan membakar ikan, ayam atau daging menggunakan PEMANGGANG AJAIB... Lawak juga namanya pada saya.. ia bukanlah ajaib cuma memudahkan. Saya sendiri lupa bila saya beli, mungkin sebab jarang dipakai kerana saya sudah biasa menggunakan tempat memanggang sedia ada...
Keluarga kami kurang menggemar ayam, terutama suami dan Eiman. Anak-anak yang tinggal di asrama apa lagi memang sudah boring katanya asyik makan ayam je di asrama. Lalu ayam merupakan menu yang terakhir... 2 minggu yang sudah saya mengajak saudara dan kenalan rapat datang menjamu selera.. Ada masa keinginan untuk menjamu saudara dan kenalan kerana silaturrahim. Lalu saya menjamu mereka nasi ayam dan roti jala.. Maka dek kerana tidak mahu laluknya kurang maka suami sudah membeli ayam yang belum dipotong "in case of emergency boleh masak" katanya.
Namun 2 minggu ayam itu tersadai di peti ais. Jenuh memikir menu apa yang boleh saya masak dengan ayam ini.. Lalu teringat kepada alat pemanggang ajaib itu maka datang idea saya untuk memanggang sahaja ayam tersebut.. Mula-mula terfikir untuk letak garam dan kunyit sahaja.. kemudian terfikir pula mahu membuat kuah percik (resepi Kelantan) kerana santannya ada.. tetapi saya tahu semua itu pasti tidak akan dijamah oleh Eiman..Lalu saya terfikir baik saya cipta menu yang simple tetapi boleh membuka selera suami dan anak-anak untuk makan.. Resepi saya ini sebenarnya hanya resepi campak2..itu ayat ibu mertua bila ditanya tentang resepi.. Apapun Alhamdulillah... resepi ini menjadi juga.. sedap pada mulut keluarga sudah membahagiakan kita.. Apapun bagi yang berminat boleh mencuba resepi ini..
Step A (Panggang ayam selama 30minit)
- Ayam (2 belah paha ayam yang dipotong bahagian atas)
- Secubit garam (untuk diperapkan pada ayam)
- 3 ulas bawang putih dimasukkan bersama di dalam pemanggang
- Lada sulah yang sudah di kisar
- Serbuk oregano
- Serbuk cili kering yang telah di kisar
- Perfect pinch steak (boleh guna jenama McCormick)
- 3 sudu minyak zaitun (dituangkan diatas ayam bila ayam sudah agak sedikit masak)Bahan untuk ditaburkan diatas ayam
- 2 biji kentang dipotong dadu
- Sebatang karot
- 1 biji lada bengala (boleh campur pelbagai warna sprt hijau, merah, kuninguntuk kelihartan menarik)
- Seulas bawang besar dihiris bulat
Inilah pemanggang jenama Cyntia ALUMINIUM 32CM DOUBLE PAN
* non-stick coating with durable exterior finish *bakelite handl * dishwasher safe : RM120.00 Caj pos RM10 Berminat nak order, sms pemanggang Ajaib ke 019-4457172
Buat bayaran ke Bank: CIMB Bank Nama: QUTREEN NIAGA SDN BHD No. Akaun: 12290007941050
Selepas bayar, sms nama bank, masa bayaran, jumlah bayaran, nama penerima, alamat penerima, no tel penerima
terima kasih atas perkongsian ilmu puan. Saya akan cuba di selepas ini. =)
ReplyDelete