Bismillah, moga dalam barakah Allah..
"To be a good chef you must cook a thousand times...." Chef Sabri.
Ahad lepas saya berkesemptan hadir pada program demo masakan oleh Chef Sabri yang dianjurkan oleh Maidah Cuisine sempena pelancarannya dan pembukaan pasaraya Ansor Mart. Mungkin rezeki saya kerana program bersama pelajar terpaksa dibatalkan kerana sebab yang tidak dapat dielakkan. Maka saya berpeluang belajar beberapa resepi dengan Chef Sabri, paling seronok sebab belajar masak masakan Arab iaitu Nasi Mandy kegemaran suami. Paling best ia tidak berbayar bahkan dijamu lagi dengan pelbagai masakan yang enak oleh penganjur (pemiliknya adala Puan Ramlah sahabat saya yang merupakan salah seorang tokoh Usahawan Muslimah buku terbaru saya).
Menurut Chef Sabri masak perlu happy. Saya setuju 100% memasak jangan rasa itu satu bebanan, Jika tak pandai boleh belajar, jika tak minat buat-buat minat lama-lama seronok kerana kita memasak untuk keluarga. Air tangan isteri pastinya akan memberi bahagia buat suami.
Bagi anda yang berminat dengan nasi Mandy boleh mendapatkan resepi di bawah:
1. Bahan-bahan untuk Nasi Mandy :
- 3 cawan beras basmati
- 21/2 cawan air
- 1/2 cawan minyak zaitun
- 1 sudu teh serbuk jintan manis
- 1 sudu teh serbuk jintan putih
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 2 sudu makan gula
- 1 sudu makan garam
- 1/2 sudu makan chicken stok
- Daun pandan
- Bawan putih dua labu dihiris nipis
- Sedikit kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih
- 2 sudu serbuk ketumbar
- 2 sudu serbuk jintan manis
- 2 sudu serbuk jintan putih
- bawang putih- 3 cubit
- halia-1 cubit
- stok ayam
- garam
- gula
- air limau nipis (sebiji)
- 2 biji tomato (potong dadu)
- 1 biji bawang besar (potong dadu)
- 1/2 timun (potong dadu)
- Daun pastry, daun sup, daun ketumbar, daun bawang dihirsis.
No comments:
Post a Comment