Sesungguhnya peringatan itu memberi manfaat kepada mukmin

"Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang yang beriman (mukmin), jiwa dan harta benda mereka dengan memberikan syurga kepada mereka, disebabkan mereka berjuang di jalan Allah, …. Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan dan itulah kemenangan yang seagung-agungnya". (At-Taubah: 111)

Perjalanan kehidupan seseorang menuntut kepada suatu perjuangan yang terkandung didalamnya nilai pengorbanan. Seseorang pejuang sudah pasti mengimpikan suatu kejayaan yang memerlukan pengorbanan. Seiring dengan pengorbanan itu sudah pasti perlukan ketabahan, keyakinan, semangat dan matlamat kejayaan yang jelas dan jitu demi memastikan kejayaan yang dimiliki akan membuahkan kebahagiaan kepada si pejuang. Sesungguhnya kehidupan adalah memberi bukan sekadar menerima...ia juga untuk dimanfaatkan sebagai bekalan kehidupan abadi.

“Ya Allah, ampunilah kesalahanku, kebodohanku, sikapku yang melampaui batas dalam urusanku, dan semua dosaku yang Engkau lebih mengetahui mengenainya daripada diriku sendiri. Ya Allah, ampunilah kesungguhanku, kelalaianku, kesalahanku dan kesengajaanku yang semua itu ada pada diriku.” (Hadis riwayat Imam Al-Bukhari dan Muslim)

Tuesday, September 27, 2016

SUMBER KEBAHAGIAAN

SUMBER KEBAHAGIAAN

Syaikh Abdul Maani' al-'Ajmi berpesan:

‏أسعد الأخرين ستكون أسعد الناس

Engkau bahagiakanlah orang-orang lain, nescaya engkau akan menjadi manusia yang paling bahagia

‎كلما أدخلت الفرح والسرور على قلوب الأخرين
‎‏سيجد السعادة والفرح في قلبك

Setiap kali engkau menyuntik kebahagiaan & kesenangan di dalam hati orang lain, engkau akan mendapati kebahagian dan kesenangan di dalam hatimu

‎‏السعادة والفرح لا تشترى بالمال
‎‏بل بالأفعال

Kebahagiaan dan kesenangan tak akan mampu diberi dengan harta, malah ia dibeli dengan usaha-usaha (kebaikan, ketaatan, dll).

Petikan dari NotaBroSyarief

No comments:

Post a Comment