Sesungguhnya peringatan itu memberi manfaat kepada mukmin

"Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang yang beriman (mukmin), jiwa dan harta benda mereka dengan memberikan syurga kepada mereka, disebabkan mereka berjuang di jalan Allah, …. Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan dan itulah kemenangan yang seagung-agungnya". (At-Taubah: 111)

Perjalanan kehidupan seseorang menuntut kepada suatu perjuangan yang terkandung didalamnya nilai pengorbanan. Seseorang pejuang sudah pasti mengimpikan suatu kejayaan yang memerlukan pengorbanan. Seiring dengan pengorbanan itu sudah pasti perlukan ketabahan, keyakinan, semangat dan matlamat kejayaan yang jelas dan jitu demi memastikan kejayaan yang dimiliki akan membuahkan kebahagiaan kepada si pejuang. Sesungguhnya kehidupan adalah memberi bukan sekadar menerima...ia juga untuk dimanfaatkan sebagai bekalan kehidupan abadi.

“Ya Allah, ampunilah kesalahanku, kebodohanku, sikapku yang melampaui batas dalam urusanku, dan semua dosaku yang Engkau lebih mengetahui mengenainya daripada diriku sendiri. Ya Allah, ampunilah kesungguhanku, kelalaianku, kesalahanku dan kesengajaanku yang semua itu ada pada diriku.” (Hadis riwayat Imam Al-Bukhari dan Muslim)

Tuesday, July 7, 2015

Jurnal Ramadan: Tazkiyatul Nafs

Jurnal Ramadan: Tazkiyatul Nafs

Hadith: Apabila baik maka baik keseluruhannya, dan apabila rosak maka rosaklah keseluruhannya, ia adalah HATI.

Hati memerintah segala fizikal seperti mata, telinga, kaki, tangan dan lain-lain. Bila hati baik maka baiklah semuanya, begitulah sebaliknya.

Amal ibadat yang menggunakkan hati akan mendorong melakukan kebaikan.

Hati yang baik adalah dengan adanya IMAN dalam hati, suka pada perkara yang baik.

Segala perbuatan sesuatu yang ada pahala maka hati terdorong padanya. Hati yang suka maksiat akan mendorong fizikal turut melakukan hati.

Bagi membersih hati ia boleh dilakukan dengan ( menurut Ibrahim al Khawwas) :

1. Membaca al Quran
2. Qiamullalil
3. Puasa
4. Suka berkawan dengan orang yang soleh
5. bangkit waktu sahur dan berdoa
6. Makan benda yang baik dan halal


Iman yang daif akan kuat dengan amalan kebaikan. Ikhlaskan niat bila beribadat.

Tazkirah
Surau Al Hidayah

No comments:

Post a Comment