Sesungguhnya peringatan itu memberi manfaat kepada mukmin

"Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang yang beriman (mukmin), jiwa dan harta benda mereka dengan memberikan syurga kepada mereka, disebabkan mereka berjuang di jalan Allah, …. Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan dan itulah kemenangan yang seagung-agungnya". (At-Taubah: 111)

Perjalanan kehidupan seseorang menuntut kepada suatu perjuangan yang terkandung didalamnya nilai pengorbanan. Seseorang pejuang sudah pasti mengimpikan suatu kejayaan yang memerlukan pengorbanan. Seiring dengan pengorbanan itu sudah pasti perlukan ketabahan, keyakinan, semangat dan matlamat kejayaan yang jelas dan jitu demi memastikan kejayaan yang dimiliki akan membuahkan kebahagiaan kepada si pejuang. Sesungguhnya kehidupan adalah memberi bukan sekadar menerima...ia juga untuk dimanfaatkan sebagai bekalan kehidupan abadi.

“Ya Allah, ampunilah kesalahanku, kebodohanku, sikapku yang melampaui batas dalam urusanku, dan semua dosaku yang Engkau lebih mengetahui mengenainya daripada diriku sendiri. Ya Allah, ampunilah kesungguhanku, kelalaianku, kesalahanku dan kesengajaanku yang semua itu ada pada diriku.” (Hadis riwayat Imam Al-Bukhari dan Muslim)

Sunday, October 6, 2013

Tips Melariskan Buku Agama dan Dakwah


Bismillah, sedikit perkongsian buat pembaca, Ia dipetik dari facebook milik saya:
Ilmu yang bermanfaat itu perlu dikongsikan, sewaktu melewati sebuah kedai buku yang suasananya sepi saya hati berbelah bagi mahu menyampaikan atau tidak, kaki saya sudah melewati kedai tersebut namun saya percaya ia satu misi dakwah maka saya berpatah balik." Tuan boleh saya berkongsi tips".. Muka jurujual itu seperti agak berkerut dan penuh perasangka. " Berkongsi apa kak?" nadanya seolah saya mahu menjual barangan. " Seorang rakan yang berjaya hebat dalam perniagaan seperti ini, bahkan kedai yang pernah saya lihat sebelum ini memasang Al Quran atau nasyid bagi menarik perhatian pelanggan". Dia seperti terpana dengan kata-kata itu. Lalu spontan beliau mengucapkan terima kasih berkali-kali. "Katanya saya sudah terfikir sebelum ini tapi entah kenapa belum berusaha untuk melakukan. Moga dilimpahkan rezeki kepada insan-insan yang berniaga Al Quran. buku-buku agama serta pakaian haji dan umrah.

Realitinya berniaga memerlukan mentor atau coaching seeta khidmat nasihat. Jika tidak mampu melakukan itu maka ramaikan sahabat kitqa, pasti kita memperoleh ilmu dari mereka. Jika tidka banyakkan membaca buku-buku yang berkaitan agar usaha dan kerativiti dapat dijana demi kelangsungan bisnes dan kejayaan masa akan datang. 
Wallahuaalam


No comments:

Post a Comment