Sesungguhnya peringatan itu memberi manfaat kepada mukmin

"Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang yang beriman (mukmin), jiwa dan harta benda mereka dengan memberikan syurga kepada mereka, disebabkan mereka berjuang di jalan Allah, …. Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan dan itulah kemenangan yang seagung-agungnya". (At-Taubah: 111)

Perjalanan kehidupan seseorang menuntut kepada suatu perjuangan yang terkandung didalamnya nilai pengorbanan. Seseorang pejuang sudah pasti mengimpikan suatu kejayaan yang memerlukan pengorbanan. Seiring dengan pengorbanan itu sudah pasti perlukan ketabahan, keyakinan, semangat dan matlamat kejayaan yang jelas dan jitu demi memastikan kejayaan yang dimiliki akan membuahkan kebahagiaan kepada si pejuang. Sesungguhnya kehidupan adalah memberi bukan sekadar menerima...ia juga untuk dimanfaatkan sebagai bekalan kehidupan abadi.

“Ya Allah, ampunilah kesalahanku, kebodohanku, sikapku yang melampaui batas dalam urusanku, dan semua dosaku yang Engkau lebih mengetahui mengenainya daripada diriku sendiri. Ya Allah, ampunilah kesungguhanku, kelalaianku, kesalahanku dan kesengajaanku yang semua itu ada pada diriku.” (Hadis riwayat Imam Al-Bukhari dan Muslim)

Friday, May 3, 2013

Munajat padaMu Rabbi


Doa dibaris tidak putus-putus
moga harapan akan termaqbul
silih berganti lidah bertasbih
permudahkan urusan kami Ya Rabb
berikan kami kemenangan
biar berliku onak dan paku
biar berselirat cabaran dan getir
namun usaha dan semangat
tidak mudah kalah
tidak senang padam
kecekalan itu azimat
perjuangan tersemat
mendokong amar maakruf
menjauh mungkar
Munajat pada Mu Rabbi
berkati dan rahmati kami
moga jalan ini
membawa kami
ke syurga hakiki...

nukilan; ummu iman ihsan

No comments:

Post a Comment