Sesungguhnya peringatan itu memberi manfaat kepada mukmin

"Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang yang beriman (mukmin), jiwa dan harta benda mereka dengan memberikan syurga kepada mereka, disebabkan mereka berjuang di jalan Allah, …. Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan dan itulah kemenangan yang seagung-agungnya". (At-Taubah: 111)

Perjalanan kehidupan seseorang menuntut kepada suatu perjuangan yang terkandung didalamnya nilai pengorbanan. Seseorang pejuang sudah pasti mengimpikan suatu kejayaan yang memerlukan pengorbanan. Seiring dengan pengorbanan itu sudah pasti perlukan ketabahan, keyakinan, semangat dan matlamat kejayaan yang jelas dan jitu demi memastikan kejayaan yang dimiliki akan membuahkan kebahagiaan kepada si pejuang. Sesungguhnya kehidupan adalah memberi bukan sekadar menerima...ia juga untuk dimanfaatkan sebagai bekalan kehidupan abadi.

“Ya Allah, ampunilah kesalahanku, kebodohanku, sikapku yang melampaui batas dalam urusanku, dan semua dosaku yang Engkau lebih mengetahui mengenainya daripada diriku sendiri. Ya Allah, ampunilah kesungguhanku, kelalaianku, kesalahanku dan kesengajaanku yang semua itu ada pada diriku.” (Hadis riwayat Imam Al-Bukhari dan Muslim)

Thursday, October 29, 2015

Reformasi Diri : Why Me vs Why Not?


Bismillah,

Seringkali bila berdepan dengan sesuatu cabaran yang tidak diduga, individu akan mempersoalkan
" Why Me " atau bahasa mudahnya, Kenapa AKU?

Apakah malangnya diri menerima nasib begini?
Tuhan tidak adil kerana memberikan ujian ini?
Adakah diri ini berdosa?
Kenapa diri ini yang sering menerima nasib buruk?
Apakah salah diri ini?
Adakah semua ini karma?

Pendek kata ada pelbagai lagi persoalan yang merujuk kepada Kenapa Aku? Realitinya persoalan ini tidak akan membawa kita ke arah solusi atau mempertingkatkan prestasi dan semangat diri. Sebalikbya diri akan lebih banyak mahukan simpati dan menjadi lemah serta secara tidak langsung akan mengharapkan orang lain untuk bangkit dari kegagalan.

Oleh itu mari menukar WHY ME? kepada WHY NOT?
Yea! Mengapa tidak?

Allah tidak pernah zalim kepada hambaNya, bahkan manusia yang sering menzalimi diri sendiri. Apabila mereka gagal maka mereka akan menyalahkan orang lain dan meletakkan kegagalan itu pada bahu orang lain tanpa mahu melihat dan mengambil pengajaran dari setiap peristiwa yang berlaku.

Mari sama-sama kita muhasabah diri. Jika tidak datang ujian kepada kita, kemungkinan kita tidak sedar dari kesilapan. Kita tidak dekat kepada Allah, kita lupa orang sekeliliing. Maka apabila datang satu perkara dari situ ia memberi hikmah.

Serendipity.
Ia kisah yang dikongsikan agar dapat membantu kita melihat bahawa apa jua yang berlaku ada hikmah tersendiri jika kita mahu menyedari.

Seorang hamba Allah yang cemerlang dalam kerjayanya, tiba-tiba beliau diberhentikan kerja tanpa sebab dan alasan yang kukuh oleh majikan. Lalu dari situ dia terpaksa mencari rezeki dengan pelbagai cara. Dari kerja kelas atasan dia terpaksa bekerja kelas bawahan. Selain bekerja beliau mencari peluang dengan menyambung belajar secara sambilan. Pekerjaan yang diusahakan sendiri akhrinya membuahkah hasil lumayan hingga beliau mampu membina bisnes yang berjaya, bahkan beliau juga memperolehi ijazah tanpa perlu menunggu biasiswa. Keluarganya juga gembira dengan pencapaian barunya.

Disini kita lihat ia satu perkara yang hebat. Jika dia tidak diberhentikan kerja, mungkin dia tidak akan sambung belajar, dia tidak akan tahu apa ertinya berdikari dan belajar tentang dunia bisnes. Bahkan pengalaman saat jatuh menjadika beliau insaf, maka bila dia berjaya dan kaya raya, dia menjadi seorang yang sangat dermawan dan prihatin dengan golongan susah. Kata beliau " hidup susah mengajar erti hubungan dan kasih sayang".

Berdasarkan kisah di atas mari muhasabah kisah sendiri. Apa hikmah disebalik yang terjadi pada diri? Pasti ada sesuatu yang mungkin tidak kita sedari. Ubah kehidupan dengan mengubah perkataan WHY ME kepada WHY NOT.

Masa untuk meneruskan MISI.No comments:

Post a Comment