Sesungguhnya peringatan itu memberi manfaat kepada mukmin

"Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang yang beriman (mukmin), jiwa dan harta benda mereka dengan memberikan syurga kepada mereka, disebabkan mereka berjuang di jalan Allah, …. Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan dan itulah kemenangan yang seagung-agungnya". (At-Taubah: 111)

Perjalanan kehidupan seseorang menuntut kepada suatu perjuangan yang terkandung didalamnya nilai pengorbanan. Seseorang pejuang sudah pasti mengimpikan suatu kejayaan yang memerlukan pengorbanan. Seiring dengan pengorbanan itu sudah pasti perlukan ketabahan, keyakinan, semangat dan matlamat kejayaan yang jelas dan jitu demi memastikan kejayaan yang dimiliki akan membuahkan kebahagiaan kepada si pejuang. Sesungguhnya kehidupan adalah memberi bukan sekadar menerima...ia juga untuk dimanfaatkan sebagai bekalan kehidupan abadi.

“Ya Allah, ampunilah kesalahanku, kebodohanku, sikapku yang melampaui batas dalam urusanku, dan semua dosaku yang Engkau lebih mengetahui mengenainya daripada diriku sendiri. Ya Allah, ampunilah kesungguhanku, kelalaianku, kesalahanku dan kesengajaanku yang semua itu ada pada diriku.” (Hadis riwayat Imam Al-Bukhari dan Muslim)

Thursday, October 1, 2015

Tip Kejayaan : Selesaikan Masalah Cari Solusi


Bismillah,

Mahu berjaya? Caranya tidak sukar, kita hanya perlu melakukan apa yang kita suka dengan cara selesaikan masalah orang lain.

Kenapa perlu selesaikan masalah?

Masalah adalah perkara yang sangat berkuasa dan berpengaruh. Maka dengan mencari satu masalah yang bagus untuk diselesaikan pasti ada habuan kejayaan di situ.

Dari sudut psikologi, menyelesaikan masalah orang lain akan memberikan kita satu kepuasan. Ia mungkin dilihat kecil pada orang lain, tapi besar pada kita untuk menyuntik semangat diri agar lebih banyak memberi kepada yang memerlukan.

Suka dalam perkara yang bermanfaat untuk orang lain adalah motivasi diri untuk ke depan. Itu adalah kejayaan.

No comments:

Post a Comment