Sesungguhnya peringatan itu memberi manfaat kepada mukmin

"Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang yang beriman (mukmin), jiwa dan harta benda mereka dengan memberikan syurga kepada mereka, disebabkan mereka berjuang di jalan Allah, …. Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan dan itulah kemenangan yang seagung-agungnya". (At-Taubah: 111)

Perjalanan kehidupan seseorang menuntut kepada suatu perjuangan yang terkandung didalamnya nilai pengorbanan. Seseorang pejuang sudah pasti mengimpikan suatu kejayaan yang memerlukan pengorbanan. Seiring dengan pengorbanan itu sudah pasti perlukan ketabahan, keyakinan, semangat dan matlamat kejayaan yang jelas dan jitu demi memastikan kejayaan yang dimiliki akan membuahkan kebahagiaan kepada si pejuang. Sesungguhnya kehidupan adalah memberi bukan sekadar menerima...ia juga untuk dimanfaatkan sebagai bekalan kehidupan abadi.

“Ya Allah, ampunilah kesalahanku, kebodohanku, sikapku yang melampaui batas dalam urusanku, dan semua dosaku yang Engkau lebih mengetahui mengenainya daripada diriku sendiri. Ya Allah, ampunilah kesungguhanku, kelalaianku, kesalahanku dan kesengajaanku yang semua itu ada pada diriku.” (Hadis riwayat Imam Al-Bukhari dan Muslim)

Thursday, September 17, 2015

Isteri adalah harta berharga

Isteri adalah harta berharga

حدثنا ثوبان وفي رواية: لَمَّا نَزَلَ فِي الْفِضَّةِ وَالذَّهَبِ مَا نَزَلَ، قَالُوا: فَأَيَّ الْمَالِ نَتَّخِذُ؟
 قَالَ عُمَرُ: فَأَنَا أَعْلَمُ لَكُمْ ذَلِكَ، فَأَوْضَعَ عَلَى بَعِيرِهِ، فَأَدْرَكَ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم، وَأَنَا فِي أَثَرِهِ، 
فَقَالَ: يَا رَسُولَ اللهِ، أَيَّ الْمَالِ نَتَّخِذُ؟
 فَقَالَ: لِيَتَّخِذْ أَحَدُكُمْ قَلْبًا شَاكِرًا، وَلِسَانًا ذَاكِرًا، وَزَوْجَةً مُؤْمِنَةً، تُعِينُ أَحَدَكُمْ عَلَى أَمْرِ الآخِرَةِ.

ـ أخرجه الامام أحمد في " المسند" ( 22392) 
ـ وأخرجه الترمذي ( 3094)

Mafhumnya;
Tsu'ban menceritakan; mereka meluahkan keresahan mereka kpd Umar r.a. bila turunnya ayat hal emas dan perak [ at-Taubah : 34-35].
Umar r.a. berkata; "Akan ku tanya (RasuluLlah s.a.w) dan beritahu kamu semua nanti. Lantas beliau menunggang untanya untuk bertemu RasuluLlah s.a.w. sambil di ikuti oleh Tsu'ban.
 Umar bertanya ; "Ya RasuluLlah, maka harta apa (bukan emas atau perak) yg dapat kami simpan."
  Jawab Baginda s.a.w; "Hendaklah setiap dari kamu memilikki:
- hati yg sentiasa bersyukur
-lidah yg sentiasa berzikir mengingati ALlah, dan
-isteri yang beriman dapat sentiasa membantu kamu pada urusan akhirat
.
(Rowahu Ahmad dan Tarmidzi)


Sent from my iPhone

No comments:

Post a Comment